dinsdag, maart 11, 2008

greentech incubator initiatief van BViT en lotsov * op sprout.nl

vandaag was het initiatief wat lotsov * samen met BVIT incubators ontplooit: de greentech / cleantech incubator 1 van de artikelen op de startpagina van sprout. een mooi item van de hand van tonie van ringlestijn :D

hieronder het artikel
Incubator voor 'green tech' in Rotterdam

Groene technologie is populair bij startende ondernemers. BViT opent in Rotterdam een aparte incubator voor start-ups in de 'clean tech'.

"Clean tech heeft momentum", zegt clustermanager Edgar Neo van BViT. Zaterdag maakte hij op Sprouts Goodblog de start van zijn 'green tech'-incubator bekend. "Het is bijna rond. We hebben van private investeerders zo'n drie miljoen euro aan toezeggingen bij elkaar." De nieuwe incubator richt zich alleen op starters in de groene technologie, van alternatieve energiebronnen tot zuinige apparaten.

BViT-oprichter Pim de Bokx hoopt dat de gemeente Rotterdam en het Rotterdam Climate Initiative nog aanhaken. "We beginnen nu zonder de gemeente, anders zouden we vaart verliezen. Investeerders en ondernemers zijn ongeduldig. De gemeente kan natuurlijk altijd nog meedoen."

Groene KwikFit

De nieuwe incubator is nog op zoek naar huisvesting. Neo en De Bokx zetten in op een plek op de RDM Campus.

Deze 'kweekvijver' is sterk gericht op de 'creatieve en innovatieve maakindustrie'. "Het moet niet te lang meer duren," aldus Neo.

Hij geeft een voorbeeld van een bedrijf dat welkom is bij de groene incubator. "Een groene KwikFit, die benzinemotoren ombouwt zodat ze geschikt zijn om te rijden op slaolie."

Sociale kant
De incubator moet deze zomer van start, zodat er per september, aan het
begin van het nieuwe schooljaar, ook samengewerkt kan worden met de
nabije Hogeschool Rotterdam en het Albeda College.
De Bokx: "De Hogeschool en ROC kunnen stagiairs leveren. Dat werkt
goed. Sommige stagiairs komen nu bij ons terug als ondernemer."

Daarnaast heeft de incubator ook een sociale kant. "Juist bij groene technologie komt veel handwerk kijken, zoals reparaties. 'Green tech' zet de klok vaak terug. Daarvoor kunnen we groepen inzetten die nu moeilijk aan het werk komen," denkt Neo.

Niet langer vergaderen

Zoals gezegd zoekt BViT ook samenwerking met de gemeente Rotterdam en het Rotterdam Climate Initiative.

"Maar ze vergaderen al een half jaar hierover. Wij vinden dat we nu echt moeten beginnen. Bij BViT is nog geen bedrijf failliet gegaan en we waren ook betrokken bij succesvolle bedrijven als Speedlinq, dat aan KPN is verkocht. Waarom nog wachten?" Na de start hoopt BViT alsnog
gebruik te kunnen maken van subsidieregelingen. "Zo'n subsidie kan meer investeerders over de streep trekken."

Neo gaf eerder al aan te willen investeren in elektrische scooters. De aandacht voor groene technologie is momenteel groot, ziet hij. Het is daarnaast ook financieel aantrekkelijk: uit onderzoeken blijkt dat mensen meer willen betalen voor energiezuinige producten.

Meer dan CO2-compensatie

'Cleantech' moet volgens Neo wel meer zijn dan CO2-uitstoot compenseren. "Het groene moet wel onderdeel van het product of de dienst zijn. Het gaat niet alleen om een goed idee, maar ook om de uitvoering. Daar gaan wij bij helpen, onder meer met ons netwerk."

Diverse 'uitvinders' en andere startende ondernemers hebben zich al bij Neo gemeld. Als ze goed genoeg zijn, krijgen ze in eerste instantie microkrediet. De incubator wil ook werken met een 'Raad van Kritiek' die de initiatieven kritisch gaat doorlichten. "Je moet dan denken aan mensen als Eckart Wintzen". Wintzen was vorig jaar ook jurylid van de pitchwedstrijd PicNic Green Challenge die werd gewonnen door Qurrent.

Volgens De Bokx is dit de zesde incubator van BviT. De vijfde, rond offshore, gaat binnenkort van start in Den Helder. Neo is nu bij BViT nog clustermanager 'cross media' in Den Haag, maar gaat voor deze nieuwe incubator naar Rotterdam.

Door Tonie van Ringelestijn

Labels: , , , , , , , ,