donderdag, oktober 19, 2006

Sprookjesstad (2e editie) in volle gang!

Rotterdam 19-10-2006 -- Rotterdam komt deze winter terug met het festival Sprookjesstad, dat Rotterdam in de decembermaand sprookjesachtige sferen zal geven. Het festival voor kinderen vanaf vier jaar duurt van 8 december t/m 30 december. Culturele instellingen, Locale Cultuur Centra en particuliere initiatieven brengen sprookjesvertellingen, theater, dans, films, poppenspel, exposities en tal van workshops.

Sprookjesstad opent vrijdag avond 8 december weer groots met een nieuwe theatrale straatparade van Pacific Enterprises Unlimited door het centrum van Rotterdam. L’Autre Parade V is een dansant en muzikaal spektakel vol vuur en fantasie. Klaasvaak neemt het publiek mee naar de wereld van dansende elfen en lelijke reuzen. In de L’Autre Parade worden al je dromen gevangen.

In de periode vanaf de opening tot aan de kerstvakantie biedt het festival elke woensdagmiddag en in het weekend sprookjes en fantasievoorstellingen. In musea, wijktheaters, particuliere theaters en zelfs op een aantal pleinen in de stad strijkt het festival neer en biedt een programma rond sprookjes van allerlei artiesten, gezelschappen en particuliere initiatieven.

Het festival Sprookjesstad heeft ook een licht filosofische boodschap. In een periode van reflectie en samen zijn laten de voorstellingen van Sprookjesstad dat je de draken (angsten) niet buiten jezelf moet bestrijden en dat je erop mag vertrouwen dat je de oplossing in jezelf vindt. Dat uitgangspunt wordt prachtig geïllustreerd door ondermeer de voorstelling Van binnen moet je wezen (8+), van theatergroep Het woelige baren die 17 december in de Rotterdamse Schouwburg te zien is.

Één van de onvergetelijke momenten in de kerstvakantie zal de “Sprookjesnacht” in het Wereldmuseum op 28 december zijn. Kinderen kunnen op deze avond kennismaken met workshops, verhalenvertellers en de geheimen van het wereldmuseum zelf.

Theater Lantaren Venster staat (een dag later) op 29 december in het teken van de Russische film met de klassieker ‘Het gebochelde paardje’. Deze wonderlijke en toch toegankelijke tekenfilm werd in 1976 gemaakt door de Russische pionier Ivan Ivanov-Vano (1900-1987) en is wereldberoemd in Rusland. De vertoning van de film in Nederland is een zeldzaamheid die u eigenlijk niet mag missen.

Sport en recreatie programmeert voor het festival voorstellingen als ‘de kus van de ballerina’ van theater van Santen in verschillende wijktheaters zoals ondermeer het Lokaal Cultuur Centrum (LCC) Het Kapelletje, LCC De Castagnet, LCC het Klooster en LCC de Tamboer.

Ook particuliere theaters doen mee. In Kralingen wordt op 9, 16 en 30 december de voorstelling ‘De Gouden Gans’ gespeeld in het theater van Dini’s Poppenrijk. In het Droomtheater in Delfshaven komen in de kerstvakantie sprookjes uit Azië tot leven door het poppenspel van kinderen uit de wijk.

Het bijzondere van Sprookjesstad is dat iedereen die een workshop, voorstelling, een fantasieverhaal, een expositie enz. maakt dat kinderen aanspreekt, in het festivalprogramma een plaats kan krijgen. Het festival draait uitsluitend om het plezier dat kinderen er aan beleven. Elk jaar kunnen meer mensen van het festival genieten en groeit het aantal mensen en groepen die zelf iets maken en aan het festival meedoen!

Een initiatief waar de saamhorigheid van afstraalt en dat speciaal voor de kinderen in de buurt wordt georganiseerd is de Sprookjesstuin in Crooswijk. Daar wordt het Binnenterrein Schut (achter de Isaac Hubertsstraat tegenover de Noordbrug) door buurtbewoners omgetoverd tot een echte fantasietuin. Op 27, 28, 29 en 30 december is iedereen welkom om met kinderen de sfeer te komen proeven.

Voor meer programma-informatie: www.sprookjesstad.nl