woensdag, september 07, 2005

Goeie! Wetenschap

Raymond Landgraaf (1978) heeft net zijn economiebul en geneeskundebul op zak en reist binnenkort af naar het eenzelvige Himalaya-staatje Bhutan om daar de wisselwerking tussen traditionele en westerse geneeswijzen te onderzoeken. Landgraaf is de winnaar van de AUV-prijs 2005 vanwege zijn sociaal gemotiveerde en goed voltooide dubbele studie, vanwege zijn dynamische studiepraktijk en vanwege zijn concrete en persoonlijke inzet. Hijzelf vindt het gewoon leuk, het voelt goed.

Landgraaf kwam tijdens diverse stages en onderzoeken in Midden- en Zuid-Amerika tot de conlusie dat traditionele geneeswijzen effect hebben. Hij woonde bij een medicijnman, een courandero, en zag onder meer hoe deze man genas met zijn handen, met zang en met sigarettenrook. Daarom besloot hij naast zijn studie economie ook een studie geneeskunde te volgen. 'Artsen zijn doorgaans sceptisch over traditionele geneeswijzen. Ik ben ook kritisch, maar zie wel dat dingen werken. Acupunctuur is bijvoorbeeld vanuit een biomedisch model moeilijk te verklaren, maar vanuit een energetisch model, zoals het Chinese wel.', aldus Raymond Landgraaf in Spui, het blad van de Universiteit van Amsterdam. Integratie van beide systemen zal voor beide werelden het beste zijn.

Maar nu eerst naar Bhuta, het land kent een eeuwenoude traditionele en westers georienteerde geneeskunde. Landgraaf wil in kaart brengen in welke gevallen Bhutanezen voor het ene of andere systeem kiezen.